Up and Down - And in the end it's only round and round and round

Senaste inläggen

Av Sophie - 3 december 2011 23:14

Ikväll har jag återigen ägnat mig åt det roliga tidsfördrivet - choklad! Den här gången blev det chokladlakritskola med mörkt chokladöverdrag och dekorerad med havssalt. 




Om man tycker om lakrits så tycker man om det här. Jag lovar. Helst hade jag ätit upp allihop, men det vore kanske inte så bra. lakritskolan i sig är väldigt god, men det är saltet som gör dem så magiska. Alla borde prova det! 


När jag smakade en bit tyckte jag inte att det smakade speciellt mycket lakrits och ändå tog jag mer än vad som står i receptet. Jag råder er att ta ungefär 1,5 dl mortlad turkisk peppar istället för receptets 0,75. Men det blir väldigt gott hur man än gör, tro mig!


Ingredienser

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad

Havssalt


Klä en 20x20 form med bakplåtspapper.

Krossa godiset till pulver i en mortel. 

Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar i en vid gryta.

Låt detta koka upp under omrörning och låt det sedan koka själv utan lock 

tills termometern visar 117-120 grader. Om du inte har någon termometer kan

du göra ett kulprov. Det tar ungefär 15-20 minuter tills kolan är färdigkokt.

Rör ner smöret och häll allt i formen. Låt stelna.

Smält choklad och doppa sedan kolorna i chokladen och låt dem torka på galler

eller bakplåtspapper. Strö salt på toppen innan chokladen hunnit stelna.


 

Av Sophie - 3 december 2011 15:55

Jag, Niklas (bror) och barnen har varit ute och gått i ett extremt väder. Pissregn, storm och vind som känns som nålar i ansiktet. Vi gick till Ica och tillbaks vilket är ungefär 20 minuter enkel sträcka. 40 minuter i det vädret med andra ord. Fyfan. Nu har jag bytt kläder och barnen sover för tillfället. Jag ska nog faktiskt mortla lite turkisk peppar och om de fortfarande sover efter det ska jag koka lite lakritskola som jag sedan ska doppa i choklad. Tasty as hell.


Här är receptet jag ska använda mig av.

Av Sophie - 3 december 2011 01:32

Ikväll har jag åter igen pysslat med choklad. Resultatet blev det här.




Det är ett chokladskal (som jag tyvärr inte fick ut ur formarna så dem behöll jag på. Ser kanske inte sådär jättesnyggt ut med formarna kvar, men så fick det bli) och inuti gömmer sig en kräm av choklad, kola och amaretto (mandellikör), dessutom ligger det stora valnötsbitar i mitten också. Jag har dekorerat med mandel och choklad.


Nu ser min pralinfamilj ut såhär. Sugen?

   


Dessutom gjorde jag iordning en liten presentpåse med lite olika praliner i. Den ska mamma och pappa få ta med sig när de ska iväg imorgon kväll. Innehållet i påsen är fem mozartkulor, två vita praliner och tre av dem jag gjorde ikväll.

 

Av Sophie - 2 december 2011 21:46

Mitt fredagsnöje har varit att stå och laga mat till barnen i någon timme. Det blev laxgryta med grädde, morot, palsternacka, röda linser, olika kryddor och till det cous cous. Drygt 20 portioner.

Därefter gjorde jag två efterrätter/mellanmål. Den ena med äpple, päron, blåbär och havregryn. Den andra med päron, mango, hallon och havregryn. Havregrynen har jag mixat så att de blir som grovt mjöl.


Sammanlagt blev allt drygt 32 portioner.  


Recept - Laxgryta med cous cous

ca 15-20 portioner


300 gram laxtärningar

2 morötter

1 liten palsternacka

lite blomkål och broccoli

½ dl röda linser

1 dl grädde

½ liter fiskbuljong

2 vuxennportioner cous cous

lite olivolja


Skiva morötter och palsternacka tunt och koka i buljongen några minuter med linser, blomkål och broccoli.

Lägg i laxen och låt koka någon minut, ha sedan i grädden och låt koka upp.

Krydda efter smak. Jag använde frysta franska örter och paprikakrydda.

Mixa. 

Blanda med två vuxenportioner cous cous och olivolja, frys ner.

Av Sophie - 2 december 2011 14:48

Vad skulle ni tycka om en tävling här på bloggen? Vad skulle ni vilja vinna?

Av Sophie - 1 december 2011 23:53

Hej!

Ikväll har jag än en gång tränat lite på att temperera choklad och den här gången tror jag nog att jag lyckades ganska bra. Chokladen blev tunn och lätt att bryta sönder - som choklad ska vara helt enkelt. Dessutom blev pralinerna väldigt glansiga och var lätta att trycka ut ur fomen när de var klara.

Innehållet blev en kaffe- whiskeyblandning gjord med mörk choklad. Utanpå är det vit choklad. Riktigt goda måste jag säga!




Kaffefyllning till praliner


250 gram 70% choklad

1 dl grädde

1 msk whiskey eller konjak

1 tsk snabbkaffe pulver


Koka upp grädde och rör sedan ner chokladen och låt den smälta under omrörning.

 Blanda nogrannt ner kaffepulver och spriten.

Låt svalna och fyll sedan pralinskalen med krämen. 

Av Sophie - 30 november 2011 22:04

Idag har jag, pojkarna och deras morfar (min pappa) varit och shoppat lite. Jag köpte ett par skor. Tycker ni att de är fina? Var ärliga. Jag tycker att de kanske ser lite 90-tal ut? Näh, jag vet inte. Jag köpte dem för att jag behöver några lite finare skor som jag kan gå i och som är hyfsat varma och dessutom är de inte så uppseendeväckande som alla mina andra finskor.

De finns att tillgå på Scorett för 599 kronor.


Jag köpte även en sånhär praktiskt dekorationssprits på Cervera för 169 kronor om jag minns rätt. Man kan smälta choklad direkt i den i micron och man kan också använda den till att spritsa dressing på sin sallad om man är perfektionist. Själv ska jag ha den till choklad är det tänkt. Har ni fler tips på vad man kan ha den till så skriv gärna. Jag provade den ikväll och den fungerar utmärkt. Ett riktigt bra köp.



Dessutom fick jag hem ett efterlängtat paket från strössel & annat. Innehållet i det var bland annat en pralinform. 

Jag provade att temperera mjölkchoklad ikväll men höll dålig koll på temperaturen så den översteg med tre grader. Chokladen stelnade och blev blank men lämnade några vita spår. Jag får prova igen imorgon.

 

Formen hittar du här.

Av Sophie - 29 november 2011 23:26

I förra inlägget skrev jag om att jag hade gjort Mozartkulor. I det här inlägget tänkte jag skriva lite tips och saker man kan tänka på innan man börjar. 

Jag börjar med att skriva receptet en gång till.


Ingedienser


Nougat

Marzipan

Choklad


Gör såhär


Börja med att skära nougaten i tärningar, ungefär en halv cm stora. Om man vill kan man rulla dem till små bollar men det är inte nödvändigt, det blir lika snyggt ändå.

Skiva därefter marzipanen väldigt tunt, men ändå inte för tunt för då är det risk att den spricker och nougaten tittar ut. Det ska den inte göra. 

Täck sedan  nougaten med marzipan och rulla till en boll. Man kan behöva skära bort överflödig marzipan.

Rulla klart alla kulor och smält sedan chokladen (mörk, vit eller ljus, det väljer man själv, men vanligast är mörk) och doppa kulorna där i.

Här kommer ett tips! Jag spettade upp kulan på en liten gaffel och doppade, men det var väldigt svårt att få ur gaffeln sen, så istället lade jag bara ner kulan i den smälta chokladen, tog sedan upp den med gaffeln och lät chokladen rinna av i några sekunder. Men gör bara en kula åt gången, jag tror att det annars är risk att nougaten smälter.

När man har doppat kulan i choklad kan man lägga den på ett överföringsark och man vill. Jag formade vissa "kulor" till fyrkanter för att det skulle bli lite snyggare form på den mönstrade sidan. 

 


Har man inget överföringsark, eller om man vill vara traditionell så lägger man dem helt enkelt på ett galler om man har det. Jag har inget galler så jag lade dem på vanligt bakplåtspapper, men jag kan tänka mig att det blir snyggare om de får ligga på ett galler.

Sen är det bara att dekorera. Jag tog mjölkchoklad och smälte och sen byggde jag min egna lilla sprits av bakplåtspapper som jag rullade ihop och hällde i chokladen där och spritsade streck på pralinerna. Det blir nog snyggare med vit choklad men jag tyckte att det passade bra med mjölkchoklad till nougatfyllningen. 

Lycka till!


 


Sophie årgång 92

Senaste inläggen

Kategorier

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>
19 besvarade frågor

Arkiv

Sök i bloggen

Blog Statistics Blogglista.se Bloggparaden Startblogg.se
Visitkort till bloggen
Aktuellt bloggen Bloggar av mammor och gravida Up and Down Bloggparaden Föräldraskap bloggar bloggar


Ovido - Quiz & Flashcards