Alla inlägg under december 2011
Ikväll har jag åter igen pysslat med choklad. Resultatet blev det här.
Det är ett chokladskal (som jag tyvärr inte fick ut ur formarna så dem behöll jag på. Ser kanske inte sådär jättesnyggt ut med formarna kvar, men så fick det bli) och inuti gömmer sig en kräm av choklad, kola och amaretto (mandellikör), dessutom ligger det stora valnötsbitar i mitten också. Jag har dekorerat med mandel och choklad.
Nu ser min pralinfamilj ut såhär. Sugen?
Dessutom gjorde jag iordning en liten presentpåse med lite olika praliner i. Den ska mamma och pappa få ta med sig när de ska iväg imorgon kväll. Innehållet i påsen är fem mozartkulor, två vita praliner och tre av dem jag gjorde ikväll.
Mitt fredagsnöje har varit att stå och laga mat till barnen i någon timme. Det blev laxgryta med grädde, morot, palsternacka, röda linser, olika kryddor och till det cous cous. Drygt 20 portioner.
Därefter gjorde jag två efterrätter/mellanmål. Den ena med äpple, päron, blåbär och havregryn. Den andra med päron, mango, hallon och havregryn. Havregrynen har jag mixat så att de blir som grovt mjöl.
Sammanlagt blev allt drygt 32 portioner.
Recept - Laxgryta med cous cous
ca 15-20 portioner
300 gram laxtärningar
2 morötter
1 liten palsternacka
lite blomkål och broccoli
½ dl röda linser
1 dl grädde
½ liter fiskbuljong
2 vuxennportioner cous cous
lite olivolja
Skiva morötter och palsternacka tunt och koka i buljongen några minuter med linser, blomkål och broccoli.
Lägg i laxen och låt koka någon minut, ha sedan i grädden och låt koka upp.
Krydda efter smak. Jag använde frysta franska örter och paprikakrydda.
Mixa.
Blanda med två vuxenportioner cous cous och olivolja, frys ner.
Vad skulle ni tycka om en tävling här på bloggen? Vad skulle ni vilja vinna?
Hej!
Ikväll har jag än en gång tränat lite på att temperera choklad och den här gången tror jag nog att jag lyckades ganska bra. Chokladen blev tunn och lätt att bryta sönder - som choklad ska vara helt enkelt. Dessutom blev pralinerna väldigt glansiga och var lätta att trycka ut ur fomen när de var klara.
Innehållet blev en kaffe- whiskeyblandning gjord med mörk choklad. Utanpå är det vit choklad. Riktigt goda måste jag säga!
Kaffefyllning till praliner
250 gram 70% choklad
1 dl grädde
1 msk whiskey eller konjak
1 tsk snabbkaffe pulver
Koka upp grädde och rör sedan ner chokladen och låt den smälta under omrörning.
Blanda nogrannt ner kaffepulver och spriten.
Låt svalna och fyll sedan pralinskalen med krämen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
||||||
5 | 6 |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
||||
|